En økologisk perle midt i byen
Hvem er du?
Jeg heter Elisabeth Tollisen, og jeg startet Mølleren Sylvia i Hegdehaugsveien for 7,5 år siden.
Hva er Mølleren Sylvia?
Det er en landhandel midt i byen som selger økologiske råvarer. Jeg ønsket å starte Mølleren Sylvia fordi jeg hadde vært på søken etter økologisk mat og jeg savnet et bedre tilbud i byen. Grunnen til at det ble akkurat i Hegdehaugsveien er at jeg har en kjærlighet for gata. Jeg er født og oppvokst i nabogården, så jeg har mange barndomsminner herfra. Når jeg var liten var det en melkebutikk rett over gata, på hjørnet lenger ned var det Ellas Kolonial og grønnsakshandler Tang var oppe i nummer 20.
Hvordan er det å drive butikk i området?
Det som er fint med å ha butikk i nedre delen av Hegdehaugsveien, er at det er en sjarmerende gate som har fint potensial. Det er et fint kvartal med slottsparken rett rundt hjørnet, kultur på Litteraturhuset og Kunstnernes hus. Vi har veldig trofaste stamkunder og jeg vet hvem som kommer på hvilken dag. Hvis noen har glemt å holde av et brød når de pleier så kan jeg sende en tekstmelding. Det er personlig å drive en sånn her type butikk, man får en relasjon til kundene og det er en motivasjon å selge matvarer til så hyggelige folk.
Hvorfor ville du starte Mølleren Sylvia?
Grunnen til at jeg ville satse på Mølleren Sylvia er helt klart et klimaengasjement. Jeg ser så mange fordeler med å produsere mat på måten bøndene vi samarbeider med gjør, med fokus på å bygge matjord. Det er den ene siden av saken, og så handler det jo også om at jeg liker å selge sunn mat til folk. Det som er fint med å selge økologisk mat, er at når folk har blitt vant med det, så kommer de tilbake. Du begynner ikke å spise økologisk råvarebasert for å så gå tilbake til å spise noe dårligere. Man kjenner så godt at det gjør deg godt.
Hvor får du tak i maten du selger?
Jeg har blitt kjent med leverandørene gradvis. Før jeg åpnet Mølleren Sylvia handlet jeg en del direkte fra gård og nå er jeg er på fornavn med alle som leverer her. Man får en personlig relasjon til de som leverer mat fordi man vet at det er en hard jobb. Vi har respekt for varene vi bestiller, og bestiller ikke mat som pynt. Vi har også et kjøkken her i nabolaget der vi produserer egne varer. Vi begynte å lage bokhvetebrød og fermentert chili. Nå har vi utviklet kjøkkenet til å lage surdeigspizzabunn, forskjellige surdeigsbrød, kanelsnurrer, svarthavrebrød, fermentert kimchi, surkål og hummus. Vi lager også sesongbasert mat, med marsipan til jul og påske, og is om sommeren, så klart.