Et nabolagssted utenom det vanlige

Fridtjof Seeberg, eier av Skaal Matbar.

Hvem er du?

Jeg heter Fridtjof Seeberg, og jeg eier og driver Skaal Matbar på Olaf Ryes plass på Grünerløkka. Jeg har drevet med mye forskjellig, men det var når jeg tok en mastergrad at jeg begynte å jobbe i restaurantbransjen. Etter studiene prøvde jeg meg på en vanlig jobb, men jeg savnet bransjen. Så da fikk jeg et spark i rumpa av min kone, som sa at jeg måtte gjøre det jeg hadde gnåla om i flere år – nemlig å åpne Skaal Matbar, her på løkka.

ImageImage

Hva er Skaal Matbar?

Skaal Matbar er et nabolagssted hvor man kan møtes uavhengig av anledning, enten man vil spise et stort måltid eller komme innom for et glass eller to. Det kommer folk for å feire bursdagen sin en gang i året og det kommer folk for tredje gang den samme uken. Skaal er et uhøytidelig sted og derfor ville jeg gjerne bruke ordet Matbar, for jeg synes det gir lavere skuldre enn restaurantbegrepet. Jeg ønsket en bar-følelse, men med veldig bra mat.

Hvorfor åpnet du på Grünerløkka?

Det beste med Grünerløkka er mangfoldet av personligheter, yrker, bakgrunn og alder. Jeg er fra Tøyen, så jeg har alltid vært glad i østkanten og løkka har for meg vært en smeltedigel i Oslo. Det er et sted hvor man har mulighet til å være hva man vil og det er aksept for det, og så er det er mye folkeliv og god stemning. Det er et veldig godt naboskap hvor folk støtter opp og ønsker at hverandre skal gjøre det bra. Det er en fellesskapsfølelse som jeg føler gjenspeiler seg i stamgjestene her – det er en veldig inkluderende atmosfære, det liker jeg.

ImageImage

Hvordan vil en perfekt dag i Oslo være for deg?

En perfekt fridag for meg måtte være at tilfeldigvis så har kona også fri, for det er sjeldent at vi har fri sammen. Da starter vi dagen med en kaffe på Wendelboe, så kan vi unne oss en lunsj som strekker ut og drikke litt god vin. Vi går innom flere steder og setter oss i baren, istedenfor å tilbringe hele kvelden på ett sted. Tar et par retter, tar et par glass, prater med de som jobber der, prater med andre gjester og hopper videre til neste sted. Vi besøker gjerne ulike bydeler og støtter opp andre selvstendige steder. Det er den perfekte dagen, å kunne hoppe rundt til andre steder i bransjen som jeg syns gjør en bra ting.

Hvordan er det å drive restaurant i Oslo?

Min opplevelse er at det er ekstremt gøy hvis du er glad i å jobbe mye, og hvis du er glad i mennesker. Jeg har flaks som liker begge delene. Det beste er å få jobbe med så mange dedikerte mennesker. Du er så personavhengig i den bransjen her, det er ingenting som skjer av seg selv og det veldig mye manuelt arbeid. Det gir ekstremt mye glede og ekstremt mange venner. Men du må være forberedt på mye jobb og mye slit, men det er kjempegøy.